Hoe zit dat precies wanneer de Bijbel spreekt over Jezus en Zijn bruidsfeest? Jezus gebruikte deze gelijkenis van een bruid toen Zijn discipelen op een dag naar Hem toekwamen en vroegen naar de vervulling van Gods plan in de toekomst. Waarom gebruikte Jezus de gelijkenis van de bruid? Wie is deze bruid?
Om de betekenis van Jezus en Zijn bruid goed te begrijpen, is het belangrijk om ons te verdiepen in de cultuur en plaats waar Jezus vandaan kwam. Alles wat Jezus vertelde, was gebaseerd op het leven dat Hij had geleid en de cultuur waar Hij in opgroeide.
Wat wordt er bedoeld met Jezus en Zijn bruidsfeest?
Soms is het voor ons moeilijk om in onze tijd te begrijpen hoe het voor hen in de tijd was toen zij de geschriften schreven. In de eerste eeuw hadden christenen een duidelijk begrip van wat Jezus zei. Als Jezus sprak, was dat vanuit het hart naar hun hart. Er werd een diepe verbinding gemaakt. Hij gaf hen een duidelijke openbaring.
Om volledig te begrijpen wat Jezus aan de Galileeërs openbaarde over hoe en waarom Hij in de laatste dagen zou terugkeren, moeten we de unieke cultuur begrijpen tot wie Hij sprak. We moeten de Messias door hun ogen zien. Daarom gaan we in deze bijbelstudie terug naar het oude Galilea ten tijde van Christus.
Het Galilese bruidsfeest
Voordat we deze bijbelstudie in duiken, zijn er twee belangrijke punten om te weten:
- Jezus was niet alleen een Jood. Jezus en Zijn discipelen waren Galileeërs;
- Galileeërs ontwikkelden gebruiken die uniek waren voor hen.
Waarom is dit belangrijk om te weten?
Jezus gebruikte de cultuur van mensen, woorden, symbolen, analogen en gelijkenissen. Dit deed Hij om dieper te communiceren met een meer spirituele aard van God.
Alles wat Hij zei was gebaseerd op het leven dat Hij had geleefd en de cultuur waartoe Hij behoorde.
Wat was er zo bijzonder aan deze bruiloft in Galilea?
In de huidige cultuur van het Midden-Oosten, net als in die tijd (de eerste eeuw), was een bruiloft de belangrijkste gebeurtenis die in een stad voor iemand plaatsvond.
Net als elke andere bruiloft bestond de bruiloft in Galilea ook uit 3 delen.
- De verloving;
- De voorbereidingen voor het bruidsfeest;
- Het bruiloftsfeest.
We zullen daarom langs de 3 delen van de Galilese bruiloft gaan om te begrijpen wat Jezus precies bedoelde wanneer Hij het had over Zijn bruid en het bruiloftsfeest.
Er was namelijk iets heel diepzinnig aan deze oude Galilese bruiloft..
1. De verloving
Alles vond plaats bij de poorten van de stad. Hier verzamelden veel mensen zich om getuigen te zijn van de verloving die plaatsvond.
Veel getuigen
Bruiloftsgasten hoefden niet alleen familie of vrienden te zijn, zoals wij tegenwoordig hebben. De Galileeërs wilden veel getuigen, want je kon geen overeenkomst sluiten als er geen getuigen waren die dit konden bekrachtigen. Daarom werd een verloving altijd bij de poorten gedaan van de stad omdat daar veel mensen waren.
Een geschreven offerte
Er was een geschreven offerte die de bruid kon accepteren. Aan de getuigen werd dan gevraagd of zij toestemming gaven over deze voorwaarden. Als de getuigen zeiden dat ze hiermee akkoord gingen, konden zij hier niet meer op terugkomen.
Bruidsschat
Nadat het akkoord van beide families openlijk was voorgelezen, werd er een bruidsschat betaald aan de vader van de bruid. Dit was een verzekeringspolis die voor de bruid zou zorgen als haar geliefde iets zou overkomen.
De gewilde bruid werd ten huwelijk gevraagd
Nu kwam het moment van de waarheid waar iedereen op zat te wachten en zijn adem inhield. Er werd namelijk een ceremoniële beker met wijn ingeschonken dat de bruidegom zou aanbieden aan zijn gewilde bruid. Het heette “de beker van vreugde”.
Wanneer de bruidegom zijn beker met wijn aan de gewilde bruid aanbood, had zij alle macht om de beker te aanvaarden of niet.
Vergeleken alle andere bruiloft tradities in het Midden-Oosten had de Galilese bruid het laatste woord. Zij werd niet uitgehuwelijkt maar zij mocht zelf kiezen of zij met degene wilde trouwen die haar ten huwelijk vroeg. Zij had alle macht om de bruiloft te stoppen door de beker weer terug te duwen naar de bruidegom die de beker aanbood.
Een nieuwe overeenkomst was gemaakt
Alleen als de bruid de beker wijn aannam en ervan dronk, was de verloving voltooid. Nadat de bruidegom ook van dezelfde beker had gedronken, was er een nieuwe overeenkomst gesloten.
De bruidegom vertrekt naar het huis van zijn vader
Maar dan zegt de bruidegom iets wat heel interessant is: “U valt nu onder de wet van Mozes onder mijn verantwoordelijkheid, en ik zal niet meer van deze beker drinken voordat ik hem in het huis van mijn vaderen heb gedronken.”
Waarom is dit zo interessant?
Tijdens de laatste avondmaal bood Jezus een beker met wijn aan Zijn discipelen om een nieuw verbond met hun te bewerkstelligen. Nadat de discipelen van de beker wijn dronken, zei Jezus iets wat overeen kwam als wat een Galileeër gehoord moesten hebben van zijn eigen bruiloft.
Matteüs 26:29 “Ik zeg tegen je, Ik zal niet van deze beker wijn drinken vanaf nu, tot de dag dat ik het opnieuw met je drink in mijn Vaders Koninkrijk.”
Het brood breken en het wijn aanbieden is een nieuwe vorm van een nieuw verbond, een nieuwe belofte.
2. Voorbereidingen voor het bruidsfeest
Nu waren de bruid en bruidegom verenigd als één onder een nieuw verbond… maar hier begon het echte werk pas. Nu begon een heel jaar van voorbereidingen om de weg te bereiden voor de bruiloft. Tot aan de dag van het bruidsfeest zouden de bruid en bruidegom elkaar niet meer zien.
De bruidegom was verantwoordelijk voor het bruidsfeest
Alle voorbereidingen voor de dag waarop de bruidegom zou worden herenigd met zijn bruid, was onder de verantwoordelijkheid van de bruidegom.
- Totdat de bruidegom zou worden herenigd met zijn bruid moest hij een nieuw huis voorbereiden.
- Hij zou materialen aanvragen om een nieuwe kamer aan het huis van zijn vader te bouwen.
- Hij breidde het huis van zijn vader uit, waardoor het huis groter werd. In de Galilese cultuur was het gebruikelijk dat de bruidegom een kamer aan het huis van de vader bouwde.
De bruid zou haar bruidegom niet meer zien totdat alles voorbereid was om het bruiloftsfeest te vieren. Dit kon soms wel een jaar duren voordat de bruidegom terugkwam om zijn bruid te halen.
Waarom is dit interessant?
Voor Jezus’ kruisiging waarschuwde Hij Zijn discipelen dat Hij hen zou moeten verlaten.
In onderstaande vers spreekt Jezus tot Zijn discipelen.
Johannes 14:2-3 In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken. En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.”
Voordat Hij weggaat, doet Hij een belofte: Hij staat op het punt om terug te komen en ons mee te nemen, en waar Hij is, daar zullen wij ook zijn.
De bruid moest altijd klaarstaan voor haar bruidegom
De bruid moest altijd voorbereid zijn. Ze moest altijd klaarstaan voor haar bruidegom om terug te komen en haar mee te nemen naar de plek die hij voor haar had voorbereid.
Tijdens dit hele proces wisten noch de bruidegom noch de bruid de dag of het uur waarop de bruiloft zou plaatsvinden. Daarom moest de bruid altijd klaar staan. Niemand van de hele stad wist het. Behalve één persoon: de vader van de bruidegom.
Mattheüs 24:36 “Maar die dag en dat uur is aan niemand bekend, ook aan de engelen in de hemel niet, maar alleen aan Mijn Vader.”
Niemand wist de dag en het uur
Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het uur waarop de bruidegom naar zijn bruid terugkeerde, ‘s nachts was. Het bruiloftsfeest zou heel vroeg in de ochtend beginnen, dus de bruidegom moest zijn bruid meenemen als het nog donker was. Daarom moesten de bruid en haar dienstmeisjes genoeg olie in hun lampen hebben zodat ze hun lampen in het donker konden gebruiken. In de bijbel verwijst olie naar de Heilige Geest.
Mattheüs 25:6-8 “En te middernacht klonk er een geroep: Zie, de bruidegom komt, ga naar buiten, hem tegemoet! Toen stonden al die meisjes op en maakten hun lampen in orde. De dwazen zeiden tegen de wijzen: Geef ons van uw olie, want onze lampen gaan uit.”
De discipelen in die tijd zouden absoluut hebben begrepen wat Jezus bedoelde toen Hij die uitdrukkingen gebruikte. Hij wist dat het letterlijk in de nacht zou zijn. Daarom moesten ze olie in hun lampen hebben om hun lampen te laten branden, zodat ze niet als door een dief in de nacht werden overvallen. Ze waren er klaar voor. Ze waren gekleed en klaar.
1 Thessalonicenzen 5 “Zie, Ik kom als een dief. Zalig hij die waakzaam is en op zijn kleren acht geeft, zodat hij niet naakt zal rondlopen en men zijn schaamte niet zal zien.”
Jezus, die onder de Galileeërs leefde, wist dit allemaal, dat de bruidegom midden in de nacht zou komen om zijn bruid te halen. De bruid sliep in haar bruidsjurk, haar bruidsmeisjes waren allemaal aangekleed zodat ze klaar zouden zijn als de bruidegom kwam. Dit was niet voor niets: het kon gebeuren terwijl alle anderen er niet per se klaar voor waren.
De mensen die verheugd waren, waren er altijd klaar voor. Maar degenen die niet zo verheugd waren, sliepen – letterlijk.
De vader gaf toestemming om de bruid te halen
Op het moment dat de vader de beslissing nam dat de bruidegom zijn bruid kon gaan halen, nam de bruid zijn shofar en blies erop om het hele dorp wakker te maken. Het gebeurde in uren van onverwachtheid. Toen de bruid hoorde “zie, de bruidegom komt eraan!” moest ze opstaan en ervoor zorgen dat ze haar lamp had dat in het donker verlicht was. Alleen degenen die voorbereid waren, konden snel opstaan en zich bij de concessie voegen. Na een jaar van voorbereiden en wachten werden ze eindelijk voor altijd als één herenigd.
Het enige wat de bruid hoefde te doen was klaarstaan, verder hoefde zij niks te doen. De bruid werd namelijk in een draagstoel de lucht in gehesen. Galileeërs noemden dit moment “vliegen naar het huis van de vader”. Ze ging de lucht in, terug naar het huis van haar vader.
3. Het bruidsfeest
Het begin van een bruiloftsfeest voor allen die bereid waren en de oproep hoorden tijdens de duisternis van de nacht.
Jezus maakte zijn discipelen heel duidelijk dat dit ook aan het einde der dagen zou gebeuren. Degenen die worden opgehaald door de terugkerende messias. De Bijbel verwijst hiernaar als het bruiloftsmaal van het Lam. Het lam verwijst duidelijk naar Christus zelf als het offerlam – gekruisigd aan het kruis. De apostel Paulus schreef in het boek Openbaring aan deze laatste generatie:
Openbaring 19:7 “Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt.”
Wanneer het huwelijksfeest in het oude Galilea begon, werden de deuren achter hen gesloten. Niemand ging weg en niemand kwam binnen, 7 dagen en 7 nachten lang. Als je buitengesloten werd, was er geen doorkomen aan.
Jesaja 26:20-21 “Ga, Mijn volk, treed uw kamers binnen, sluit uw deuren achter u. Verberg u voor een klein ogenblik, totdat de gramschap over is. Want zie, de HEERE gaat uit Zijn plaats om de ongerechtigheid van de bewoners van de aarde aan hen te vergelden. De aarde zal het bloed dat erop vergoten is, aan het licht brengen. Zij zal haar gedoden niet langer bedekt houden.”
Er zal een tijd komen waarin de gelovigen door Jezus Christus worden opgehaald. Net zoals de bruid die dag en klaarstond voor haar bruidegom. Wanneer de bruid is opgehaald en het bruidsfeest begint, zal God de deuren sluiten. Blijkbaar zullen er wel nog mensen op de aarde zijn wanneer Gods wraak over de aarde komt.
Jezus en Zijn bruidsfeest: wanneer vindt dit plaats?
Alle soorten bruiloften in die regio, of het nu Arabieren of Joden waren, allemaal waren ze voorspelbaar: het bruidsfeest vond plaats op een afgesproken tijd. Dit is wat een Galilese bruiloft anders maakte in deze regio. Voor Galileeërs was het een verrassingshuwelijk.
Dus om precies te weten wanneer het bruidsfeest plaatsvindt weten we niet. Maar we worden niet verondersteld ons bezig te houden met de feitelijke datum. We worden verondersteld ons bezig te houden met de voorbereiding op die datum!
Bijbelse profetieën over de eindtijd
God heeft ons profetieën gegeven om de tijd te herkennen waarin we zullen weten dat Jezus heel snel komt en dat de tijd nabij is.
Jezus zei: “Ik heb jullie verteld wat er gaat gebeuren voordat het gebeurt, dus als het gebeurt zullen jullie geloven dat Ik het ben.”
Velen geloven niet, omdat ze het bewijs dat er is niet zien. Daarom is het belangrijk om bijbelprofetie te begrijpen: zodat je zult zien en geloven wanneer het gebeurt.
Wat is jouw antwoord op de bruidegom?
Dit is onze eindbestemming. We zijn uitverkoren om de bruid van Jezus Christus te zijn en in alle eeuwigheid bij Hem te wonen. En alles hier op aarde is een schaduw, een beeld van wat komen gaat.
Jezus waarschuwde dat velen Zijn aanbod niet zouden aannemen. Dat velen voor eeuwig van Hem gescheiden zouden zijn. Zij zullen degene zijn die worden achtergelaten wanneer de tijd aanbreekt.
Terug naar het moment waar de verloving begint. Waar de bruid een beker wordt aangeboden door de bruidegom. Neem jij deze beker aan?